Maak van Syrieganger geen terrorist

Published in de Volkskrant, by Marte Hellema, Programme Manager Public Outreach GPPAC. 

Het handelen van de veroordeelde Syriëgangers is door de rechtbank binnen een terroristisch perspectief geplaatst. Dit helpt niet bij het vinden van een oplossing voor een complex probleem.

Het valt te betwisten of het een terechte toepassing is. De mannen waren van plan zich bij de oppositiestrijders aan te sluiten, tegen Assad, de kant waar ook vele Westerse landen zich achter hebben geschaard. Was het een goed idee? Waarschijnlijk niet, maar dat op zich maakt hen nog geen terroristen.

Het label van ‘terrorist', met al zijn negatieve connotaties, maakt een dialoog bijna onmogelijk. Met terroristen praat je niet. De Syriëgangers worden weggezet in het kamp van Al Qa'ida en de Taliban. Gezelschap wat jongeren met een begrijpelijke frustratie over het uitblijven van concrete steun voor de Syrische bevolking mogelijk verder zal radicaliseren.

Zo wordt met de veroordeling de term terrorist een geuzennaam. Als jongemannen, die met gevaar voor eigen leven broeders en zusters in een ver land gaan helpen, terroristen zijn, dan kunnen terroristen toch niet zo slecht zijn?

De problematiek rond Syriëgangers is complex. Niet alleen wat betreft zij die al een poging gedaan hebben, maar ook rond de ongetwijfeld groeiende groep die uit frustratie met het uitblijven van concrete acties zelf iets wil doen. Als ze daar geweld bij willen gebruiken, moet daar iets tegen worden gedaan, maar hen wegzetten als terroristen is niet een oplossing.
 


Share this article on